Oorlog is een gruwelijke en verwoestende gebeurtenis waarbij soldaten te maken krijgen met extreme angsten en vermoeidheid. Om deze verschrikkelijke situaties te kunnen doorstaan, maken soldaten al sinds de Eerste Wereldoorlog gebruik van verschillende soorten drugs en alcohol. Hoewel het gebruik van deze middelen niet wordt aangemoedigd, wordt het nog steeds oogluikend toegestaan in conflict situaties. In dit artikel bespreken we de geschiedenis van drugs en alcohol in oorlogen en de risico’s die eraan verbonden zijn.
De Eerste Wereldoorlog
Wijn als pijnstiller Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het drinken van wijn een veelvoorkomende manier om de pijn en het trauma van de oorlog te verlichten. Franse soldaten kregen elke dag een kleine hoeveelheid wijn als onderdeel van hun rantsoen. De wijn hielp hen niet alleen om te ontspannen, maar het had ook een verdovend effect dat hen hielp de pijn van hun verwondingen te verdragen. Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog ging de voorkeur toch uit naar cocaïne. Destijds kon je bij het warenhuis Harrods een pakketje kopen voor soldaten aan het front, dat morfine, cocaïne en injectienaalden bevatte.
De Tweede Wereldoorlog
Amfetaminen en cocaïne als prestatieverbeteraars In de Tweede Wereldoorlog maakte het gebruik van drugs een opmars gedurende de oorlog. Duitse soldaten kregen het amfetamine-preparaat Pervitin (Crystal Meth) voorgeschreven om hun vermoeidheid te bestrijden en hun prestaties te verbeteren. Ook gebruikten ze cocaïne om de vermoeidheid te bestrijden en om alerter te blijven tijdens gevechten. Japanse soldaten gebruikten ook methamfetamine, die ze “Philopon” noemden, om hun uithoudingsvermogen te verhogen en hun angsten weg te nemen.
De risico’s van drugs en alcohol in oorlogssituaties
Het gebruik van drugs en alcohol in oorlogssituaties is echter niet zonder risico’s. Naast de mogelijke verslaving kunnen drugs en alcohol leiden tot impulsieve beslissingen en verminderde reactiesnelheid, waardoor soldaten onvoorspelbaar kunnen worden en onbedoeld hun eigen kameraden of burgers kunnen doden of verwonden. Daarnaast kan het gebruik van drugs en alcohol de algehele militaire prestaties verminderen. Langdurig gebruik kan leiden tot psychoses zoals PTSD
Maatregelen om het gebruik van drugs en alcohol te verminderen
Het leger is zich bewust van deze risico’s en probeert het gebruik van drugs en alcohol onder militairen d.m.v. voorlichting te ontmoedigen en om te voorkomen dat deze middelen op de zwarte markt terechtkomen (zoals in Vietnam op enorme schaal gebeurde). Er worden tegenwoordig strengere maatregelen genomen om het gebruik van drugs en alcohol in oorlogssituaties te verminderen.
Methamfetamine gebruik in de Oekraïne
Mogelijk gebruik de Wagnergroup Methamfetamine om angsten en remmingen weg te nemen bij eenheden (kanonnenvoer), die ze afsturen op zwaar verdedigde verdedigingslinies van de Oekraïense strijdkrachten. Dit kan mede het enorm hoog aantal slachtoffers verklaren. Van de ongetrainde geronselde mensen uit de gevangenissen, is het merendeel gesneuveld of gewond geraakt. Het laat het totale gebrek aan empathie zien van de Russische legerleiding.
Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van drugs (ook de zogenaamde middeltjes die helpen om militairen wakker en alert te blijven) en alcohol in oorlogssituaties gevaarlijk kan zijn en ernstige risico’s met zich meebrengt voor zowel de individuele soldaten als de militaire prestaties als geheel.
Het gebruik van Methamfetamine kan leiden tot PTSD, hallucinaties, paranoia, agressie en een verhoogd risico op verslaving. Het is belangrijk om militairen voldoende training en ondersteuning te bieden, evenals andere manieren om te gaan met de stress van de oorlog, in plaats van toevlucht te nemen tot drugs en alcohol.
U bent gewaarschuwd!
Tekst: Redactie ODB
Afbeelding: Unsplash / Myriam Zilles / Redactie ODB