30 mei, 2024
ArboDefensie ontdekt afwijking bij munitie voor 81mm mortieren

Defensie ontdekt afwijking bij munitie voor 81mm mortieren
D

Aan de munitie voor 81mm mortieren zijn weer onregelmatigheden geconstateerd. Dat gebeurde tijdens schietoefeningen. Uit voorzorg is het gebruik van deze munitie nu gestopt. Het Defensie Munitiebedrijf onderzoekt de aangetroffen mankementen. Afhankelijk van de uitkomst wordt bepaald of er verdere maatregelen nodig zijn.

Geen gevolgen

Het tijdelijk opschorten van het gebruik van de munitiesoort 81mm heeft op dit moment geen gevolgen voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht.

Mortieren

Defensie heeft 3 types mortieren: 120mm, 81mm en 60mm. Ze worden gebruikt om de manoeuvre-eenheden in het veld te ondersteunen.

Eenvoudig en betrouwbaar

Een mortier is een relatief licht, eenvoudig en betrouwbaar wapen en daardoor snel en flexibel inzetbaar. De mortier 81mm is het zwaarste wapen binnen een infanteriecompagnie. Het is binnen enkele minuten te bedienen om de eigen eenheid te ondersteunen tot op 6 kilometer afstand.

Inzet

Het wapen is door zijn eenvoudige constructie en het beperkte gewicht op korte afstanden te voet mee te nemen. Hierdoor is de mortier inzetbaar in gebieden waar voertuigen niet kunnen komen.

Tekst: MinDef / Redactie ODB

Afbeelding: MinDef / Redactie ODB

Arag Banner
Select 2024Select 2024

Gerelateerd aan dit bericht: